Скоро минаха 100 дни от началото на президентството Тръмп, и нещата отвъд океана могат най-накратко да се опишат като malevolence tempered by incompetence ( злоумисъл смекчена от некомпетентност) .

И докато  Тръмп е все такъв пълен идиот, дето може да ни затрие всичките, републиканците са плътно зад него къде от страх, къде от интерес, Бърни Сандърс е най-популярния политик с по 20% над всички останали, а демократите са в пълно отрицание затова защо загубиха, още обвиняват WikiLeaks и Джим Коуми.

Само за пример колко са заминали демократите. Том Перез, шефа на Democratic National Committee DNC, човек, който Хилари-Обама крилото на партията издигна и избра само за да не е Keith Elison, и така да забучат пръст в окото на Бърни.

Та, стои този до Бърни Сандърс стоят един до друг, пред митинг с поддръжници на Бърни. Питат го какво мисли за “single payer” държавна здравна система – политика, която Бърни защитава и която има поддръжка в над 60% от популацията на САЩ – и той не може даже да каже дори едно овъртяно  “да”. Не може да стане, мрън мрън мрън.

Хилари пък изпълзя от гората и взе да разсъждава на тема WikiLeaks, Джим Коуми, и да мечтае “ако изборите бяха на 27ми“. Откачена работа!

А, през това време в белия дом е някаква вакханалия – Тръмп е идиот и се е заобикол с идиоти и докато се опитва на не взриви света, се занимава с грабеж на публичен ресурс. Паралелно върви ерозиране на демократичните институции – всяка следваща гадост, която някой Републиканец защитава по партийна линия прави все по трудно да придобие гръбнак по някое време.

В същото време Тръмп наследи огромен, конструиран от Буш и Обама апарат за следене “surveillance state”, Обама му завеща дори правото да убива американски граждани без съд и присъда, без дори повдигане на обвинение, далеч от бойно поле (Anwar al-Awlaki).

Под знамето пък на борбата за интегритет на изборите ‘Election Integrity‘ , инициатива обявена тази седмица уж се справи с незаконно гласуване. На практика правилното име е подтискане на вота (“voter suppression”) – работи като намериш статистическа група, която да гласува в по-голям процент за противника ти, то слагаш законни пречки пред тази. Примерно по възрастните и по бедни предпочитат да гласуват за Демократ, но и с по-голяма вероятност нямат шофьорски книжки – злагаш закон, който да изисква шофьорски книжки за идентификация. Забелязваш, че когато регистрациите за гласуване са много тогава демократите печелят повече – слагаш пречки пред регистрацията. И т.н. схеми бол. Вече в Уисконсин се чудят дали Доналд Тръмп не е спечелил там заради местния Voter ID law.

Та, дори и от втори мандат на Тръмп не сме застраховани.

Но да се върнем в Белия Дом. Вторник вечерта Тръмп уволни шефа на ФБР, Джеймс Коуми, причината – Джеймс Коуми не може да потуши разследването за връзката на Русия с кампанията на Тръм. Претекстите се мениха с часовете. В началото твърдяха, че това станало по настояване на заместник главния прокуроr (DAG) Rosenstein. Докато не заплаши, че ще напусне. Лъгаха, мазаха два дена. Шон Спайсър, говорителя на Белия Дом, се кри в храстите.

На края Тръмп се изтъпани пред Лестър Холт и потвърди каквото хората си знаеха – заради Русия е – и хората му дето лъгаха предните два дни сега почват да лъжат за това дето са лъгали досега. Като бонус лоша оптика – след като уволниха Джим Коуми, Тръмп се срещна с Руския посланник Кисляк и Външния министър Лавров и американците трябваше да видят снимки от ТАСС, защото нямаше допуснати американски медии.

Злоумисъл смекчена от некомпетентност.

А, тука вече си имаме Тръмпозоид, Министър на околната среда и водите, Нено Димов. Човек който не вярва в глобалното затопляне.

Къде е добрата страна във всичко това все пак?

Тръмп премахва преструвката. Всеки човек, който защитава този зловреден рак, който се е настанил в Белия Дом се разкрива. Както републиканците с истинска злоба приемат кръвожадния AHCA – закон, който ще изхвърли повече от двадесет милиона човека от здравеопазването, подкопава защитата срещу дискриминация  заради вече съществуващо заболяване, реже Medicaid(държавния здравен план за бедни), и ще прехвърли 300милиарда долара към горните 2 процента, и празнуват. Така и демократите се разкриват като лицемери веки път когато надигнат глас провив нещо, само да се окаже, че е надпартиен консенсус.

Ефекта работи и тук, в България. Примерно г-н Владимир Каролев с всеки туит защитаващ Тръмп, с всеки пост с  поредна “победа” на Тръмп, с всяко преднамерено невиждане на поредното зло еманиращо отвъд океана, с всеки пост в защита на Цеко Минев, с всеки пост атакуващ Зелените, с всеки дъх, се показва като човек отдаден на слугинаж.

Слугинаж, който дори няма нужда от договор. Просто знаеш, че аз ще се грижа за мене, ти ще се грижеш за мене. Трябва просто неимоверна способност да игнорираш човешкото страдание, морални норми и факти. От там нататък нещата ще се наредят.

Така, че живот и здраве, стига да не изгорим в ядрения холокост, може демократите да излязат по-силни, може Нено Димов да го уволнят, може и да не… но Каролев, и всички като него, винаги, винаги ще бъдат жигосани на челото с бранда на Тръмп!