Тъй като това може да доведе до импийчмънта на Тръмп, и за хората, които не са навътре в нещата, реших да нарисувам картина. Дано ви хареса.

1-ви ден, 8-ми май, понеделник. Научаваме, че Обама е предупредил Тръмп, че Майк Флин е компрометиран и не бива да го наема.

2-ри ден, 9-ти май, вторник. Доналд Тръмп уволнява директора на ФБР, Джеймс Коуми. Джеймс Коуми научава от медиите, докато изнася реч пред колеги в един от офисите на ФБР. Първият му коментар е, че е добра шега.

Вторият параграф от писмото за уволнение е напълно откачено, перефразирам, “въпреки, че оценявам, че на три пъти ме уверихте, че не съм под разследване, смятам, че не си вършите добре работата и трябва да ви уволня”.

Официално дадената причина е, че не се е отнесъл добре с Хилари. В първият момент се опитват да представят заместник главния прокурор Род Розенстийн като основен двигател зад решението, докато не заплашва, че ще напусне, когато ставa ясно, че решението е взето предварително, а предтекст се е търсил после.

3-ти ден, 10-ти май, сряда. Тръмп се среща с Лавров и Кислиак, същия Кислиак, за който уволниха Майк Флин и заради връзки с който главния прокурор Сешънс си даде отвод. Американски медии не се допускат. Американските граждани вижат снимки от срещата през руската агенция ТАСС.

4-ти ден, 11-ти май, четвъртък. Тръмп признава, в интервю с Лестър Холт, че е уволнил Коуми именно заради разследването на ФБР за връзки между кампанията на Тръмп и Русия.

5-ти ден, 12-ти май, петък. Тръмп туитва нещо като заплаха към Коуми – надявай се да няма записи на нашите разговори. Всички почват да питат има ли записващи у-ва в кабинета на Тръмп и, ако има, какво може да се направи да се подсигури запазването.

6-ти ден, 13-ти събота. Правосъдното министерство вече интервюира потенциални заместници. Въпросите за касетите продължават.

7-ми ден, 14-ти, неделя. Голф. Не се шегувам. Голф!

8-ми ден, 15-ти май, понеделник. Научаваме, че по време на срещата с руснаците им е дал изключително високо класифицирана (ниво “code word”) информация. И доколкото това е безспорно законно, а съвсем може и да е практично – изключителния ужас идва от факта, че най-вероятно е станало несъзнателно.

9-ти ден, 16-ти  май, вторник. Научаваме, че Тръмп е поискал от Коуми да прекрати разследването. Научаваме чрез меморандум написан от Коуми, лийкнат към New-York Times. Коуми има навика да пише меморандуми до себе си всеки път, когато става дума за среща от изключително значение. Как работят? Накратко. След излизане от важна среща сядаш и описваш всичко както си го спомняш с максимално точни цитати. После архивираш.

Днес. Конгреса вече иска Коуми да свидетелства. Всички се чудят ако това мемо е първото, какво следва отсега нататък.

Или, както г-н Каролев би се изразил, WINNING!

П.П. Ако видите неточности, моля пишете на лично да поправям.