Вчера Тръмп обяви, че смята да започне няколкогодишния процес по оттегляне от споразумението от Париж. Първото споразумение в които всички държави, без Сирия и Никарагуа, се заричат (не се ангажират), че ще намалят емисиите си. Споразумението си има много проблеми, но основната причина да не се подпишат каквито и да е задължаващи (binding) ангажименти беше, че преговарящите не бяха сигурни, че ще могат да минат през републиканският конгрес.

И все пак споразумението е изключително важно. В световната икономика това показва дългосрочен ангажимент за преминаване в определена посока.

Това реши вчера да напусне Тръмп.

Лесно е да се пише колко е лошо това – вярвам, че достатъчно хора ще има да пишат – но нека поговорим за добрата страна.

  1. Сега ще може да поговорим за 22-та републиканци, които изпратиха писмото до Тръмп.
  2. Ще може да се запитаме републиканци продължават да бъдат преизбирани? Демократите защо губят?
  3. До 2018 има достатъчно време. Организирайте се и превземете камарата и сената. Изгонете демократите ако не искат да помагат. Тръмп какво ви е виновен, преди не като бяхте цъфнали и вързали.
  4.  Покрай този нелеп човек Меркел и Макрон, а защо не Джереми Корбин, вече може да решат сами да си свършат работата и да престанат да обръщат внимание на тея палячовци. Нека целия свят да избърза напред, а щатите да останат назад и да се чудят какво ще правят когато всеки продукт си има въглеродна цена, а цялата им икономика е 15г назад.

Сигурно може и още да се изброява. Каква е идеята? Идеята е, че Тръмп е един, ние сме много. Ако мога да перефразирам Едуард Сноудън за Обама – “В края краищата каквато и промяна да дойде няма да дойде отгоре. Ще дойде от долу. Ако искаме да имаме по-добър свят не може да възлагаме надежди на Обама, нито да се страхуваме от Тръмп. Трябва да си го построим сами.”.

Та, надявате ли се на Бойко, плаши ли ви Каролев, вие какво сте направили за направите света си по-добър?