Когато преди няколко дена прочетох “Социопатите, които ни управляват” мислите ми неусетно преминаха към г-н Каролев. Видният български тръмпист, извън основното си препитание – слугинаж на големия капитал – се занимава да списва за OFFNews. Бидейки ранен и запален привърженик на пламтящото бунище, наречено Доналд Тръмп, Каролев побърза да напише статия в защита на решението на Доналд Тръмп да започне процеса по оттегляне от споразумението от Париж. Линк: Au Revoir, Belle Paris! (с извинение за линка към статия на Каролев)

За изписаните с компетента убеденост глупости от първата част не ми се пише – дискредитираните писания на Бьорн Ломборг не попадат по грешка в писанията на Каролев, а като нарочно търсен ефект – човека има идеология да пробутва и няма да остави факти или реалност да му се пречкат – не, това, върху което искам да обърна внимание е втората част в която обяснява как всичко ще бъде наред.

Виждате ли, когато Каролев ви обяснява как всичко ще бъде наред и как природата да го духа защото ние сме по-силни от нея и ще се оправим той е прав. Но е прав в един много, много тесен смисъл. В края на краищата промените в климата вече вземат десетки хиляди човешки животи всяка година. Събития като тези в Португалия, където загинаха над 60 души – макар и всеки учен ще ви каже, че не могат да бъдат причинно-следствено свързани с глобалното затопляне – ще стават все по-чести и ще вземат все повече жертви.

Всичките тези жертви обаче не влизат в математиката на единия процент, и техния слугинаж, от чиято клика е г-н Каролев. Не, математиката която получава “всичко ще  е наред” като резултат смята в уравнението само хората с ресурсите да се качат по-нависоко, когато дойде наводнението, да се евакуират с хеликоптер когато дойде пожара, да се отделят с огради, когато отнемат всичко от хората и хорат дойдат да търсят отговори. Всички останали не важат.

В същото време промяната в климата е реалност и тежестта ще бъде понесена от най-слабите, които иронично имат и най-малка вина за ситуацията в която се намираме.

Затова научете се да разпознавате социопатите, които ни управляват, и следващият път като видите някой да ви обяснява как всичко ще е наред с  климата си спомнете 60-мата от Португалия и се запитайте искате ли да сте от хората, за които човешкият живот е нищо.

П.П. Ако на някой му се чете защо писанията на Ломборг са пълни глупости може да започне от тук. А, в гугъл има и предостатъчно други ресурси по въпроса