Гледахте ли вчера мероприятието по връзки с обществеността на Тръмп? Отиде в Полша, пред може би най-дясното правителство в Европа, докараха му почитатели да му ръкопляскат и изнесе реч. Речта обрисува същото отвратително, мрачно бъдеще на страх и омраза. Бъдеще в което най-богатите страни в света ще продължават да проливат кръвта на кафяви хора докато продължават да издигат бариери както между нас и хората, които убиваме, така и помежду ни.

Бъдеще, в което той и хората като него ще продължат да грабят в забрава докато всички останали плащат. Бъдеще в което Тръмп минава и продава оръжия за 110 мрд. (доколко може да се вярва на това число) на саудитците, пробутва THAAD на корейците – забавен факт, последните 4ри системи са ги вкарали без знанието на президента на Южна Корея – после пробутва сделка за повече от 7млрд на поляците, и т.н., и т.н….

Къде ще отидат тези оръжия? Ще намерят къде да отидат…

Днеска пък са на срещата на G20 в която единствено е ясно, че нищо не се знае, а залозите са изключително високи. Ще му се изправи ли някой от останалите да му каже да се укроти малко? Ще го натиснат ли да признае реалността на Глобаните климатични промени? Какво смята да прави?

В същото време прогресивното движение – хора като Сандърс, Корбин, Наоми Клайн, Варуфакис, Чомски, Ейми Гудман – организират съпротива. Корбин натупа славно Тереза Мей, Наоми Клайн се опитва да бута The Leap Manifesto, Сандърс се опитва (неуспешно май) да превземе Демократичната партия. В запада има предостатъчно хора, които питат “а, сега накъде?”.

На всичко това, което се случва, Иван Бедров написа това отвратително чудо:

Трите послания на Тръмп за България

Отидете, прочетете го преди да продължите.

“Послание №1: Америка държи Западът да е единен”

Да бе, да! Тръмп не се е показал приятел на запада. Чувства си се съвсем комфортно сред сатрапи. А, какво е казал? Ха, на кой му пука какво казва серийния лъжец Тръмп?

“Послание №2: Русия няма карт бланш”

Едно е да гледам демократите в САЩ как се хващат за сламки и приказват само за Русия. Каква Русия? Русия ли ви е проблема бе хора? Русия ли ви е виновна за глобания грабеж наречен неолиберален модел? Русия ли ви е виновна, за търговските споразумения, които изнесаха производствата в чужбина? Русия ли ви е виновна за това, че САЩ харчи за въоръжение повече от следващите 8 държави заедно? Русия е едно джудже в сравнение с тях… А, за войната в Афганистан? Войната в Ирак? Авантюрата на Хилари Клинтън в Либия? Все Русия ли ви е виновна? Русия ли ви е виновна, че след 15 години бомбардиране на кафяви хора, част от това насилие почна да си намира път обратно?

“Послание №3: Общите ценности”

Това пък даже не знам какво означава. “Ценности” и Тръмп? Ама, майната му на Тръмп, той толкова си може… ние какво сме направили за тези “ценности”? Какви точно “ценности” сме защитили с цена малко по-висока от гневно вторачване в Путин? Ами цената на човешкия живот? Англичаните продължават да пращат бомби в посока Йемен. Швеция продължава да има най-голямата оръжейна индустрия на глава от населението в света. Германия продължава да опустошава Гърция. Продължаваме да внасяме продукти на робски труд. Продължаваме да се възползваме от нашата кървава привилегия… Кои сме да гледаме отвисоко?

Та, дори да оставим настрана прякото участие, на какви точно ценности си говорим? Всъщност всички, стига да не ни се налага да гледаме в собственото си съучастие. За такива случаи – Путин!