Всичко започва вчера сутринта в 11:00 EST, когато CNN в продължение на 12 минути промотират експлозивна новина. Документ, показващ, че на Тръмп са предлагани DNC emails преди да бъдат публикувани от WikiLeaks. Което показва, че са в конспирация с WikiLeaks – а, тъй като пропагандата отдавна е асоциирала WikiLeaks с Русия – значи и конспирация с Русия. Бум! Бам! The smoking gun!

Експлозивната новина се оказа, че е мейл от някой си Michael J. Erickson, предлагащ на Доналд Тръмп ключове за декриптиране на DNC Leaks на 4-ти септември, десет дни преди WikiLeaks да ги обявят публично, което означава, че Тръмп е имал ексклузивен достъп.

След малко се включват и CBS и MSNBC. Всички заявяват, че по “два независими източника” са потвърдили мейла и датата. Цял ден е фестивал на партизанско празнуване, споделяне и писане на статии със заглавия и визуални ефекти като този:

Проблема е, че цялата тази работа е лъжа. Датата на мейла е след като вече са публични.

На другия ден някои статии са ъпдейтнати, някои не са. Teлевизиите се извиняват с около 1% от ентусиазма с който са го промотирали. Хора, които са ретуитнали лъжата имат по десетки хиляди споделяния, но не си правят труда да ретуитнат истината. Лъжливата новина е стигнала милиони, истината до хиляди.

И досега CNN, MSNBC и CBS не са дали обяснение как така всичките са говорили с по няколко независими източника и всички едновременно са дали една и съща грешна дата? Някой очевидно пробутва фалшиви новини през тях. И ако някой пробутва злоумишлено лъжи през тях, той трябва да бъде назован. Няма привилегия за конфиденциалност. Едно е да имаш източници, едно е да пробутват лъжи безнаказано.

Както и да е, ако сте стигнали до тук и искате да прочетете компетентна статия по темата: The U.S. Media Yesterday Suffered its Most Humiliating Debacle in Ages: Now Refuses All Transparency Over What Happened