Наближаващ първата годишнина от президентството си и отчаян, че няма да има и едно постижение, Тръмп натиска за голяма данъчна реформа. Закона мина през сената, отиде в комисия в камарата на представителите, сега пак е в сената. До вчера имаше един републикански сенатор против, Марко Рубио, но се очаква вече гласа му да е осигурен и да гласуват другата седмица.

Самият закон е колосален провал! Увеличава данъците на хората и прехвърля огромна сума към горния 1%. Прецаква мнозинството. Студентите. Болните! Цели щати гласуващи предимно за демократи. Всички ни. Както и да е. Закона е писан на коляно от лобисти, нищо не добавя към ефективността на данъчната система.

Освен това добавя повече от трилион долара към дефицита.

Министъра на финансите им, Стийв Мнучин,  лъга, лъга, че ще даде оценка на закона, имало стотици участващи в анализа. Накрая публикува една страничка, неподписана от дори едно име.

И за какво си правят тогава труда изобщо? За да намалят корпоративната ставка от 35% на 21%. И да си раздадат каквото могат лично.

Но да се върнем на трилиона дефицит. Aко малко следите как работят нещата отвъд океана, може би си мислите, че републиканците са някакви върли противници на дефицитното харчене и биха били против такова избухване на дефицита. А, ако малко повече следите нещата ще знаете, че това е само поза и само го ползват като лост когато им е угодно. Това, което е привлекателно в дефицита е, че после може да го използваш като повод да атакуваш различни програми, да разпродаваш услуги, да правиш каквото си поискаш под флага на “балансирания бюджет”.

След като описах тази ЖП катастрофа на забавен каданс,  отидете и вижте какви фъшкии пробутват на приятелчетата на Каролев от ЕКИП. Тръмпистите. Уж същите неща говорят ама картината е съвсем друга.

Ето само няколко цитата:

“1. Махат се (почти всички) данъчните облекчения на щатско и местно ниво. Което може да звучи зле, но точно заради подобни изключения много щати (особено демократски) имат стимули да качват данъците и да работят с лобисти за облекченията.

Е, да де. Само дето не е позитив.

Намалява се броят на доходните категории от 7 на 3 (обратното на това, което искат с кампанията за минимален праг у нас)

По скоро не. Без да съм сигурен за кои точно категории говорят си мисля, че са се объркали нещо. Достигнали са си нивото на некомпетентност може би.

2. Корпоративният данък пада от 35% до вероятно около 20% – като Тръмп е заявил, че иска да го свали на 15%. (да видим какво ще правят чугунените глави в ЕС)

Тук направо си го призна. Позитива е, че модела ще се натиска към Европа. Че ще има други позитиви просто се приема. А, в действителност си е все същата trickle down вуду икономика, която ни докара на това дередже.

4. Тръмп и републиканците започват регулаторно разграждане на индивидуалния мандат в Обамакеър.

Да, следващата задача е отнемането на достъп от здравеопазване за десетки милиони американци. Хиляди ще умрат от недостатъчно здравно покритие. Позитив? Winning?

Важното оттук нататък е да се режат разходи. Гровър Норкуист твърди, че от април Тръмп подпуква и социалната система.

После Social Security. Изключително популярната програма държаща десетки милиони извън бедност. Ще я разпродадат на частния сектор, постепенно ще я опукат. Важното е да се държи популацията бедна, гладна и уплашена, нали? Позитив!