Отдавна се каня да напиша нещо подобно. Нещата по-долу са за начинаещи, тийнейджъри, пенсионери, не ме обвинявайте ако ви се струват елементарни.

 1. Изчистете фейсбука си. Използвайте опцията за скриване на Applications и скрийте всички. Не виждам нещо полезно от тях, не трябва и вие. Когато видите програма във фийда си, моментално я скривайте. Скоро ще осъзнаете, че нещата, които са щъкали по стената ви са все фийдове на програми, които се хранят от вниманието ви.
  Когато приключите фийда ви трябва да се състои само от приятели, страници за които сте абонирани, евенти и  т.н. – нещата които си струват.
 2. Никога. Никога! Не отваряйте статия със заглавие започващо с ШОК!, МЕГА СКАНДАЛ!  – сещате се – или съдържащи изречения изписани дори частично с ГЛАВНИ БУКВИ. Каквото и да си мислите, че търсите там, не е там.
 3. Никога не комуникирайте с човек, който пише на шльокавица. В някои частни случаи може да уведомите човека защо не отговаряте, но – по принцип – пълен игнор. Като продължение – никога не пишете на шльокавица, съблюдавайте правилата за правопис, ако трябва използвайте някаква автоматична проверка на правописа.
 4. Помнете, че споровете в интернет имат свойството да изкарват най-лошото у човека. Ще срещнете предостатъчно токсични хора онлайн. Не бъдете един от тях. Преди да натиснете “публикувай” прегледайте какво сте написали. Особено ако сте афектирани.
 5. Инсталирайте си блокировка на рекламите. Аз ползвам uBlock Origin, предполагам, че и други варианти има, за някои от тях ще трябва да добавите абонамент за български списък.
 6. Приемете, че всичко, което правите във Facebook е публично. Няма секретни групи, няма частни постове, няма лични разговори.
 7. Следствие от предното. Намалете максимално количеството информация, което качвате за себе си. По-малко снимки от ваканции, по-малко лични спомени, приятелски коментари.
 8. Гледайте по-често Бледата Синя Точица на Карл Сейгън – никога не може да прекалите със Сейгън.
 9. Помнете принципите на науката:
  1. Съмнявай се в авторитетите. Верността на една идея не се доказва с нечие твърдение!
  2. Следвай доказателствата където и да те заведат.
  3. Вярата в нещо не го прави реалност. Идеите се изпитват с доказвателства и експерименти.
  4. Помни, че може да грешиш!

*По точка едно, две и три ще има изключения разбира се. С времето ще се научите да ги разпознавате, а до тогава…