“Бъдещето на човечеството е борба между хората, които контролират машините и машините, които контролират хората.

Докато Интернет донесе революция на нашите възможности да се образоваме един друг, последващата демократична експлозия разтърси съществуващото статукво в същността му.  Процъфтяващите цифрови супердържави като Google, Facebook и техните китайски еквиваленти, интегрирани в съществуващият ред, пристъпват към установяване на контрол върху възможността ни да обменяме идеи, върху дискурса ни. Това не е просто корективно действие. Невъзможно за засичане масово влияние от Изкуствен Интелект е екзистенциална заплаха за човечеството.

Макар и в начална фаза, геометричната същност на тенденцията е ясна. Феноменът се различава от традиционни опити  да оформяш културa и политика, като оперира в мащаб, скорост и все повече изтънченост, която изглежда твърде вероятно да затъмни всякакви контрамерки предприети от хората.

Ядрена война, климатичните промени или глобални пандемии са екзистенциални заплахи с които може да се справим с дискусия и размисъл. Дискурсът е имунната система на човечеството срещо такива екзистенциални заплахи. Заболяванията на имунната система често са фатални. В този случай, с планетарен мащаб.”

Джулиан Ассанж

Ако не знаете кой е Ассанж информирайте се. Човекът е силно в нашия отбор още от крипто войната от 90-те. Ако ги нямаше такива като него можехме сега да нямаме криптография изобщо. В момента има политическо убежище в Еквадор. От шест години стои заточен в малък апартамент в Лондон. Повечето хора (хмм, май всички) смятат този факт за неистина, Обединените Нации за “произволно задържане” (arbitrary detention) и нарушение на международното право.

Освен това той е главен редактор на WikiLeaks. Aко не знаете какво е УикиЛийкс информирайте се. В ерата на фалшивите новини те единствени никога не се е налагало да изтеглят материал. Автентичен библиотечен запис на човешката история.

Това са хората които трябва да познавате ако ще се измъкнем от батака в който такива като Тръмп и Каролев са ни навряли.

Оригиналния туийт: