Имам един приятел. Интелигентен човек. По всички индикации изтънчен потребител на медии – чете блумбърг, следи бизнес пресата. Което го прави опасно дезинформиран по най-различни теми. През времето е изразявал най-различни фантастични вярвания, никое от които не ме изумявало повече в чистата си нелепост като това, че “Елон Мъск е социалист”.  Така и не можах да изкопча източника на това му убеждение, пък и не ми се копаеше из българската медийна кочина за произхода на тази митология.

Подобни твърдения съм виждал нееднократно и на други места, по форуми и къде ли не. Изглежда там някъде има цяла популация от хора, които живеят живота си с убеждението, че Илон Мъск е социалист.

Именно подобни разговори са ме убедили, че социалист, ляво, дясно са понятия изгубили смисълът си. В свят, в който Илон Мъск е социалист, социалист не е дума, която предава някакво последователна в смисълът си идея. В такъв свят социалист е импулсивно, интуитивно понятие на омразата, излязло от кочината на Братята Кох.

Преди вече почти три десетилетия попитаха д-р Карл Сейгън – “Вие социалист ли сте”. Отговорът бе “Не съм сигурен какво е социалист, но…”:

Та, и аз така.