Следите ли скандала с Кеймбридж Аналитика?

Покрай приказките за “Кеймбридж Аналитика”, Тръмп и Мърсър, нека не пропуснем същността.

Какво значение има, че “Кеймбридж Аналитика” били откраднали данни от 50 милиона души? Никакво. Ако ще има новина то може би тя трябва да е, че някъде там съществува някой изненадан, че това се е случило. Все пак кой в тези времена не е разбрал, че това е буквално бизнес модела на Фейсбук. А тогава вече говорим за 2 милиарда човека.

При това положение се ослушвайте през следващите дни и ако някой ви обяснява, че Тръмп е проблема, или Мърсър, или Кеймбридж Аналитика, знайте, че или ви лъже или не знае за какво приказва.

Докато се развива дебата слушайте внимателно кой ще използва фактите за да говори за истинската история. А това е, че  “Кеймбридж Аналитика” са мравчица, едно нищо в сравнение с това, което правят Фейсбук и другите големи. Какъвто и интелектуален капацитет да са имали – минимален, убеден съм – не се доближава дори бегло до ресурсите, които Фейсбук и другите дигитални супердържави в момента са впрегнали в разработване на изкуствени интелекти.  Почти всичкия интелектуален капацитет в сферата на ИИ е или в частния сектор или в големите държави, всичко скрито зад стена от секретност.

Нито Фейсбук, нито Гугъл, нито американската държава са ни приятели – затова в следващите дни докато ви говорят как Тръмп манипулирал изборите и ги откраднал от Хилари си мислете, че напротив, това може да са били последните свободни избори. Защото за следващите или последващите вече може да сме изправени пред ИИ, достатъчно напреднал за да нямаме шанс.

Мислете си за нещата по следния начин – ако “Кеймбридж Аналитика” са имали пищов, то в момента Фейсбук, Гугъл и големите държави се въоръжават с ядрени оръжия. Без какъвто и да е публичен дебат или контрол. Единствения шанс да противодействаме е да сме единни, да сме информирани за това, което се случва, и да сме екипирани с инструментите, които ни позволяват да отделяме зърното от плявата.

Затова трябва да се възползваме от момента, да си наточим инструментите за критично мислене, за да може когато дойде следващия Тръмп и неговите пропагандисти – хора като Каролев и приятелчетата му от Мисълъ и ЕКИП –  пак се втурнат да ни обясняват, че вали докато ни пикаят отгоре, да не им подаряваме лукса да изтрият дамгата Тръмп.
Каролев хирес.ФреяСЕп