Майк Помпео мина успешно през външна комисия и се очаква да мине пълния сенат без проблеми. По този повод нека си припомним залозите с които играем.

Наближава 12-ти май, датата когато Тръмп трябва да сертифицира иранската ядрена сделка. Де-сертифицирането на сделката би била първа, задължителна стъпка към война с Иран. А ако се стигне до там няма съмнение, че НИЕ ще сме агресора. И въпреки това ще има хора споделящи пропаганда от “Атлантическия съвет”, ще ви обясняват за радикален ислям, противниците на войната ще бъдат обявявани за путинисти.

Помислете си сега, докато барабаните на войната още не са стигнали върха на своето кресчендо, искате ли да продадете душата си с подкрепа за поредната агресивна война? Дали мълчалива, от страх да бъдете наречени путинисти, или активна, заради невъзможността да се откопчите от пропагандата на това, за което ген. Айзенхауер (видния путинист) ни предупреждаваше през далечната 1961-ва.

“Трябва да се пазим от неоправдано придобиване на влияние, дали търсено или не, от военно промишления комплекс. Потенциалът за катастрофално засилване на подобна неоправдана власт съществува и ще продължи да съществува. Не бива никога да позволяваме натискът на този комплекс да застрашава свободите ни или демократичните процеси. Не трябва да вземаме нищо за даденост. Само будното и осъзнато гражданство може да осъществи правилното обвързване на огромния индустриален и военен механизъм на отбраната с нашите мирни методи и цели, така че сигурността и свободата да могат да вървят ръка за ръка.”

Доналд Тръмп е злонамерен, невеж неграмотник – “качествен човек” според някои – който е под невероятна атака от всички страни. Разследването на Робърт Мюлър от една страна. Обискирането на имотите на личния му адвокат Майкъл Коен – човек по-малко адвокат и повече съучастник – от друга. Доналд Тръмп е обсаден, а комай единственият път, когато получи положителна преса беше когато изпращаше ракети към Сирия. Демократи, либерали, няма значение, всички обичат още война.

При това положение, и обграден от отвратителни ястреби като Джон Болтън и Майк Помпео, колко лесно е да си представим Доналд Тръмп да реши да отвлече вниманието със следваща агресивна война срещу четирибуквена държава, чието име започва с “И”?

Ако дойде този ден ще трябва да направите избор. Дали да бъдете Айзенхауер? Или заслепен от омраза русофоб, поточна линия за пропаганда от военно промишления конгрес?

Когато решат да нападнат официалната линия ще обяви, че става дума за самозащита. Ще бъдете ли тогава готови, граждани на ЕС, да реагирате? Или, както един приятел казва, “еми ние нищо не може да направим“…