Покрай фейсбук размяна с Gospodin Nikolaev Vylchev в групата Бургас каза “Да, България” написах това. Човекът има доста силни и негативни чувства спрямо Асанж. Аз от своя страна смятам за доста важно да го разпознаваме като приятел. Несъвършен, разбира се, но приятел.

Причината да считам това за важно е, че тактиките, психологическите и реторически похвати, които биват използвани срещу него и WikiLeaks биват използвани ежедневно срещу други наши хора и трудът, който човек би положил за да се отърси от програмирането на пропагандата – довела го да вижда врагове в WikiLeaks и Асанж – ще се отплати в други части от борбата в която се намираме.

С малки редакции.

Джулиан Асанж е много силен играч в нашия отбор и ако искаме да имаме някакъв шанс в борбата си с подобните на Бойко Борисов, Тръмп, Путин, и прочее заплахи срещу човешкото добруване и свобода е жизненоважно да разпознаваме него и WikiLeaks – работата, която вършат, и принципите, които изповядват – като свои.

Асанж е на фронтовата линия от десетилетия, участвал е още е в първите крипто-войни от 90-те. Ако не беше той и приятелите му хакери сега можеше изобщо да нямаме достъп до криптография. Представете си свят в който държавата знае всичко за вас, а вие нищо за нея. Представете си потенциала за корупция и политически натиск. Не, че сега сме цъфнали и вързали, но поне разполагаме с криптографията като инструмент.

През 2006-та основава WikiLeaks. Журналистическа организация, чиято цел е да даде на хората достъп до автентичен библиотечен запис на човешката история. Oт началото на съществуването си досега са публикували милиони оригинални документи осветляващи корупция по най-високите етажи на власта и десетки военно престъпления извършени от наше име в пълна секретност. В ерата на фалшивите новини единствено на WikiLeaks никога не се е налагало да изтеглят материал.

От 2012 година е в Еквадорското посолство в Лондон, където получи политическо убежище, защото е обект на политическо преследване и има опасност от екстрадация към САЩ.

В началото на 2016 комисията по “произволно задържане” (United Nations Working Group on Arbitrary Detention) излезе с официално заключение, че задържането на Асанж е в нарушение на закона и постанови човешките права на Асанж да бъдат зачетени. Великобритания не се съобрази с това решение.

Затова моля запознайте се с Асанж, и се научете да го разпознавате като свой, защото няма да може да навигирате този свят ако не може да си оправите дори най-основните репери.

[бонус факт]Доста хора не знаят, но Биволъ са стар и доста уважаван партньор на WikiLeaks. През годините Асандж нееднократно се е изказвал изключително топло за Биволь, а в трейлъра на филма “Risk” Джулиан може да бъде видян с тениска Биволь