Здравейте,

Както знаете сме се събрали тук за да изградим широка база от поддръжка за “Да България” и “Демократична България“. За да стане това нещо със сигурност трябва да изградим капацитет за организиране на протести. Протести на които можем да изкараме хора.

Пропиляхме възможността да се включим в “Save Pirin” протестите, ама карай да върви.

За АЕЦ-Белене обаче мисля, че не може да си позволим да седим.

По този повод мисля, че трябва да организираме протест на 22.05.2018. Аз самият нямам никакъв опит и само мога да говоря каквото съм виждал докато съм бил по протести. Ще трябва(не в някакъв определен ред):

 1. Да се свържем с ДСБ, Зелените.
 2. Да подадем заявление в общината.
 3. Да определим маршрут.
 4. Да определим часа – 18:30?
 5. Да се направи Фейсбук евент.
 6. Да се промотира този евент от всеки който може, всеки ден, до 22-ри.
 7. [бонус]Да изискваме, хората които споделят евента и се отбелязват, че ще дойдат, да пишат допълнителен коментар “Там съм!” или нещо подобно. Трябва ни още едно ниво на ангажимент, че във фейсбук е прекалено лесно да кликнеш отметката и да не отидеш.
 8. Да извикаме медиите.
 9. Да подготвим хора, които да говорят. Пред хората и пред медиите. Това, което съм видял е, че медиите идват, всеки взема по едно две интервюта и се изнасят. Трябва да направим всяко интервю да си струва.
 10. Свързано с горното – трябва да си уточним talking points (да не изпозвам българския зареден израз) за да не ни хващат изненадани. Трябва да си подготвим източници, които да цитираме докато говорим. Не може всеки да си плещи каквото му скимне. Или по-точно, всеки да си плещи каквото иска, но да сме в няколко общи теми.
 11. Като продължение на горното. Трябва да си подготвим исканията. Аз предлагам 2:
  1. Към хората на Бургас- “Елате другия път като правим протест”
  2. Национално – “Не на кражбата АЕЦ „Белене””
 12. Трябва ни мегафон.
 13. Тябват ни плакати. Едно такова, размер А2 с дървена дръжка, става за 30 мин на паркинга след работа. Леко е и удобно. Или всякакви други плакати и пособия.
 14. Трябва да се измислят призиви, по-малко импровизиране по-добре.
 15. Да се свържем с организаторите на “Save Pirin” и всякакви други местни неправителствени организации.
 16. И, разбира се, всички от нас да дойдат!

Аз за съжаление няма да имам време да участвам в организацията, но ще дойда на протеста!

Някой може ли да поеме ангажимент за организиране на протест?

Ако тука няма хора може да помогнат хората от ДСБ или организаторите на “Save Pirin”. Във всеки случай това е инструмент, който ни трябва, и колкото по-рано го имаме, толкова по-добре.