“В контраст, интересно – и САЩ несъмнено ще мразят подобно сравнение – но Китай, където разбира се има много проблеми с човешките права, за което съм рапортувал много критично, все пак са в процес на пълно елиминиране на дълбоката бедност” – Професор Филип Алстон, специален докладчик на ООН по въпросите на крайната бедност и правата на човека, в разговор относно неговия доклад за дълбоката бедност в Америка.

Целият доклад ще бъде представен следващия четвъртък пред съвет за правата на човека на обединените нации.

А защо е важно ли? Защото Америка е световен лидер и каквото става там, и доброто и лошото, неизбежно прелива насам.

Когато Хилари обикаля за глобалната си шистова инициатива, тука протестираме. Когато започват войни в близкия изток бежанците идват тук. Когато престъпниците от уолстрийт разрушат глобалната икономика, наложеният в отговор остеритет подкопава устоите на ЕС. Когато значителна част от популацията на най-богатата държава в света тъне в дълбока мизерия, теориите на бездушието, които позволяват това, преливат насам и подкопават нашите общества.

Дълбока бедност в Америка. Факт. Замислете се обаче колко приятели имате които са напълно неспособни да обсъждат подобен факт. Ти си комунист, радикал някакъв, провокатор, путинофил, левичар (поне такива ми ги обясняват във фейсбук групата Бургас каза “Да, България“).

Може би нямате такива приятели. Може би вие сте този приятел? Което ни води до следващия въпрос – в кой момент ще разпознаем, че сме ограбени? Ограбени от възможността да говорим помежду си. Ограбени от възможността да наречем нещата с истинските им имена. Ограбени от възможността да видим общата ни човечност през изкуствено спуснатия воал на нещата, които ни разделят. Ограбени от възможността да се изправим пред силите на страха, които продават “#стабилност” в замяна на нашата душа.

Както казваше д-р Карл Сейгън “Живеем  в глобален свят. Проблемите пред които сме изправени са глобални. Решенията също”. Затова трябва да работим заедно. За спасението на България, за спасението на ЕС, за спасението на света.

Вижте интервюто:
Blistering U.N. Report: Trump Administration’s Policies Designed to Worsen Poverty & Inequality[VIDEO]

И втората част:
U.S. Withdrawal from Human Rights Council “Imminent” After U.N. Condemns Israel for Gaza Massacre[VIDEO]