Когато преди месец писах за последният чудовищен акт на Тръмп нямах очаквания историята да събере инерция в България. Този път обаче атаката срещу сетивата, разума и човещината беше толкова яростна, че успя да се процеди чак до българското съзнание.

Само дава примера:

Затова ще се опитам да използвам възможността да ви придърпам в света на гняв, безсилие и страх, който е тази история.

Това на снимката горе е момиченце на две години от Хондурас. Ето такива са децата, които биват разделяни от родителите си и захвърляни в палаткови лагери в пустинята[Child Detention Tent City Image Illustrates Crisis].

Представете си, че е вашето дете. Не е нужно много повече за да му се дореве на човек!

Деца на по 4-ри, 5-години, бебета на по 18 месеца. Изтръгнати от родителите си и захвърлени в системата. На родителите е дадено само едно листче с 1-800-XXX телефонен номер. Или направо биват депортирани, а детето остава в системата.

Говорят, че ще има възпиращ ефект. Оправдания! Тези хора бягат от невъобразимо насилие в техните страни, минали са по 2000 километра през една от най-опасните територии в света. Не са тръгнали, защото са имали избор. За тях това е само още един кошмар, нарочно стоварен върху им от безсърдечни хора.

За това става дума! Само това да запомните и ще може да навигирате тази история в следващите дни. Когато ви обгърне хаоса на новинарския цикъл – когато изпълзят троловете и се опитват да ви обясняват, че става дума за престъпници и т.н. и т.н. – помнете това, не позволявайте да ви убедят в противното, и ще сте ОК.

Истинската цел е разбира се встрани от всичко това. Истинската цел е продължаващото подкопаване на общата ни човечност. Само вижте коментарите във фейсбук по-повод тази варварщина. Ето един представителен:

МиленЦветашкиМигранти

С всеки подобен коментар, който приемаме, загубваме поредната част от човещината си. Загубваме още малка част от капацитета си да се изправим заедно срещу проблемите си. Щото Тръмп, Борисов, Каролев… Шепа хора. А ние сме много.