Източник: Peter Maass, The Intercept

Представете си тази сцена: изпълнен с вина служител, работил за президента Доналд Тръмп, сяда късно през нощта, за да признае агонията си. – “Каква е цената на лъжите?” – уморения служител казва в касетофона, седнал в тъмната си кухня. – “Не е че ще ги объркаме за истината. Истинската опасност е, че ако чуем достатъчно лъжи, тогава вече няма да разпознаваме истината изобщо. Какво бихме могли да направим тогава?”

Тази изповед не е артефакт на ерата Тръмп, а началото на „Чернобил“, майсторска драма на HBO, която превръща историята в пророчество. Серията от пет части започва със съветски учен, изигран от Джаред Харис, който описва неговата тревога за културата на секретност и лъжи, която почти доведе до разтапяне ядрен реактор в Чернобил през 1986 г., последвано от прикриване на пълните последствия от катастрофата. След като записва изповедта си, ученият, Валери Легасов, нахранва котката си, изгася цигарата си, стъпва на един стол и се обесва.

Темата за лъжите – унищожаването на истината от режим, посветен на самосъхранението – просмуква „Чернобил“, който е по един налудничав начин свързан с Америка в епохата на биртеризма(б.пр. базирана в расизма теория на конспирацията твърдяща, че Барак Обама не е роден в САЩ и съответно не е легитимен президент), Сара Сандерс и „много хубавите хора“, които са нео-нацисти. Паралелите са несъмнени. В един момент инженер, частично виновен за ядрената авария, казва на следовател, че нейното търсене на почтенност, и неговото желание да избегне разстрел, са напразни. – Мислиш, че правилният въпрос ще те отведе до истината? – казва той. – Няма истина. Попитай шефовете каквото си искаш. Ще получиш лъжата, а аз ще получа куршума.

“Чернобил” може да се счита за най-добрия политически филм на нашето време, защото осветява основен проблем на ерата на Тръмп: безспирния поток от лъжи, които удавя какво е истина. Рискът е, че американците, които са затрупани с морален боклук от Белия дом и Фокс Нюз, могат да загубят волята си да им пука за разликата между добро и зло, повтаряйки това, което се случи в Съветския съюз. Когато всичко стане сиво и тегаво, няма никаква битка, която да си струва да се води.

Занаятчийството на „Чернобил” е пренасящо – диалогът, визуалните ефекти, актьорството, музиката. Той изпъква като филм на ужасите, екшън филм, политически трилър, документален филм и басня. Едвам забелязвате разстройващото посланието… чак до самия финал. Послание което е като кинжал, който не усещаш, докато не прониже сърцето ти и издъхнеш. Но създателят и сценаристът на шоуто, Крейг Мазин, е – както и неговият централен герой – категоричен в това, което казва. “Сега живеем в глобална война срещу истината“, каза Мазин пред Лос Анджелис Таймс. „Гледаме този президент, който лъже, и то не малки, а изключително абсурдни лъжи. Истината не е дори в разговора. Тя е просто забравена или скрита до степен да не можем да я видим. За това става дума в Чернобил.

Дясната реакция към „Чернобил” доказа тезата, която Мазин изказва за Америка и отричането. Първоначално консерваторите похвалиха поредицата, защото вярваха, че това е портретът на лъжливостта на „левицата“. Но нещата бързо се промениха.

Трябва да гледате CHERNOBYL.
Той е забележителен и неговите уроци са абсолютно актуални днес.
Левицата е поквара.

– Курт Шлихтер (@KurtSchlichter) 15 май 2019 г.

Когато Мазин отбеляза, че „Чернобил“ също се отнася с покварата на Тръмп, те отговориха, че Мазин не знае какво говори, въпреки че той бе създал програмата, която току-що възхваляваха. Имаше особено странна размяна, която започна със Стивън Кинг. „Невъзможно е да гледаш Чернобил на HBO, без да се мислиш за Доналд Тръмп“, пише романистът.

Невъзможно е да гледаш ЧЕРНОБИЛ на HBO, без да мислиш за Доналд Тръмп; подобно на тези, които отговорни за обречения руски реактор, той е човек с посредствена интелигентност, който отговаря за огромна сила – икономическа, глобална – която не разбира.

– Стивън Кинг (@StephenKing) 30 май 2019 г.

След това Дан Бонгино, сътрудник на Fox News, кандидат за Конгреса три пъти, изгубил всеки път, настояваше, че „холивудските елитисти“ много, много грешат.

Защо холивудските елитисти продължават публично да се унижават в Twitter? Чернобил е провал на социализма (където правителството контролира средствата за производство), точно обратното на дерегулацията на Тръмп и програмата за намаляване на данъците. https://t.co/F1vXtlaVF1

– Дан Бонгино (@dbongino) 30 май 2019 г.

Мазин, който има здравословно количество от 130 000 последователи в Twitter, не се поколеба да коригира записа. “Чернобил е провала на хората, чиято лоялност към (или страха от) покварена управляваща партия взема превес над чувството им за благоприличие и рационалност“, отговори той.

Чернобил е провала на хората, чиято лоялност към (или страха от) покварена управляваща партия взема превес над чувството им за благоприличие и рационалност.

Ти си старецът с бастуна. Просто се покланяш пред портрета на различен мъж. https://t.co/WSDeOyzMkB

– Крейг Мазин (@clmazin) 31 май 2019 г.

За десните критици, нямаше значение, че Мазин е посветил години от живота си на изследване на бедствието и за създаване на минисериал, получил огромно количество похвали. Въпреки, че хулителите му най-вероятно биха се затруднили да намерят Чернобил на карта, Мазин нямаше право – по тяхното мнение – да има заявки за значението на сериала. Истината беше това, което те казваха, че е. Федералистът дори издаде статия, с която поздрави програмата за предупреждението за злото на Китай и Северна Корея; заглавието беше „Сериала на HBO “Чернобил” изкарва на фокус опасностите на етатизмът”.

В крайна сметка, „Чернобил” е за нещо повече от цената на политическите лъжи: става дума за изменението на климата и факта, че не можем да избягаме с лъжи от законите на науката. Това е каквото се е случило в Съветския съюз: Проблем в дизайна на реактора в Чернобил е бил идентифициран от някои изследователи, но техните открития били третирани като държавна тайна, която не може да се сподели с хората, които управляваха централата. Днес учените са доказали, че нашата планета се загрява и че ни очаква катастрофа, ако не намалим емисиите. Но повечето от хората, които управляват планетата – нашите политически лидери – игнорират предупрежденията, особено в Америка. Едва миналата седмица енергийният отдел описа изкопаемите горива като „молекули на свободата на САЩ“ и разбира се президентът Тръмп планира да изтегли САЩ от споразумение за климата от Париж.

Да си учен е да си наивен“, отбелязва Легасов, героят на шоуто, в своя последен запис. „Ние сме толкова съсредоточени върху търсенето на истината, че не спираме да помислим колко малко хора искат да я намерим. Но тя винаги е там, независимо дали я виждаме или не, независимо дали избираме или не. Истината не се интересува от нашите нужди или желания… Ще изчака всички времена.