Приятел от МО-Бургас на “Да, България!” ми разправя, че го блокирали от тук, заради този линк. Не знам подробностите – може в коментарите да е псувал някой на майка – но нещо не ми се вярва. Гледам източника, гледам някакъв руснак говорил, ще приема, че нещо линка не се е харесал на някой админ. Това повдига няколко въпроса, които искам да поставя в главите ви.

Член съм в поне две групи в фейсбук, в които твърдението е, че има пълна свобода на словото. Свобода която тествам редовно с антагонистични на преобладаващото мнозинство постове. Вярно, че са два пъти по-малки от тази, но оцеляват. Не са се превърнали в клоака от спам или флъд, или каквото там страхува админите.

Защо в тази група не може да също да има свобода на словото? Ако твърдението е, че са прекалено много хората, то какви мерки са взети за да се разпишат правила за модериране, които да максимизират свободата на изразяване, докато се поддържа санитарния минимум?

Един от най-токсичните ефекти на фейсбук е бункерирането по групички всеки в отделни балони, в които предразсъдъците му биват подкрепяни от алгоритъма на фейсбук и сходномислещи хора. В който останалият свят е недостъпен. Причиняващите когнитивен дисонанс биват изхвърляни. Искаме ли тази група да е такъв балон? Вярваме ли наистина, че такъв балон би бил здравословен?

Ако започне война срещу Иран ще делегираме ли опозицията срещу нея на про-руски проксита като Атака? Дебата в самоопределилите се за “демократични сили” в България ще бъде погасен в зародиш? Хората ще бъдат подтикнати да гласуват за други формации, или да не гласуват изобщо? Не че нещо, но опозицията срещу войната ще бъде изцяло рамкирана като про-руска. Ще бъдем ли подлъгани от тази рамка да се изключим напълно от дебата и да поставим политическата сила, която подкрепяме, да стои в (мълчалива?) подкрепа на поредното кръвопролитие? Колцина от вас имат дупето да разпознаят що за ужасна идея е война с Иран, въпреки опасността да бъдат наречени путинофили?

Сенатор Крис Мърфи от американския сенат определи убийството на Сюлеймани като “акт на война“, който ние сме извършили. Той не е единственият. Иран ще отговори по някакъв начин. В неконтролирана поредица от ескалиращи действия войната може да започне.

Ние ще сме от страната с всичките пари и оръжия.

А тогава, граждани на ЕС,  дали ще сте на мнение, че – както казва един мой приятел – “ние нищо не можем да направим по въпроса”?