Чудих се, ако направим “първи принципи” анализ на коронавирус епидемията, кое е едното най-важно нещо, което има най-голям ефект за да излезем най-бързо, с най-ниска цена за хората и икономиката.

Отговорът изглежда е само един – капацитета на интензивните отделения.

Това е гърлото на фунията.

Вижте какво се случва около нас. Никой не си прави устата, че ще спре вируса. Всички мерки, които се вземат, са само за да ограничат хората, които ще се разболеят едновременно. Планът изглежда е достатъчно голям процент от популацията да преболедува вируса докато се задейства стадният имунитет.

Е, мерките са си мерки, но те нямат много смисъл ако купеното с тях време не се използва за увеличаване на фунията. Всеки може да пребори епидемията с извънредно положение и пълен икономически стоп. И аз мога да го направя (даже ще използвам времето да нормализирам използването на репресивният апарат на държавата срещу политически неизгодните).

Две години ще си стоим вкъщи, ще преболедуваме и направим имунитет, и накрая една камара народ ще измре от глад, мизерия и самота.

Не, едва ли това търсим да се случи. По-добрият вариант комай е да напълним интензивните отделения и да ги държим на 95% до края на епидемията, увеличавайки колкото можем капацитета им. По-лесно казано, отколкото сторено – това звучи като еквилибристика с високи залози – но нали са затова там горе, да събират и обработват данни.

Та, да попитам д-р Мутафчийски, с колко нарасна капацитета на интензивните отделения в страната за последните 24 часа?