Вчерашният ден го изкарахме да се тупаме по гърбовете. Отново. В групата Възраждане имало няколко човека ваксинирани. Нещо повече, в групата на Възраждане имало няколко човека, ваксинирани, които са говорили срещу ваксините. Ужас! Лицемерие!

Изкарахме деня във възмущение (Що за лицемерно поведение?!) и поздравления (Ей сега ги съсипахме тея копейки!).

Съжалявам, че трябва да ви спукам балона, но не вярвам това да промени каквото и да е.

Все пак, към кого беше насочено вчерашното мероприятие? Към хардкор антиваксърите? Те са си антиваксъри и без някой от Възраждане да им дава пример. Към колебаещите се, които не са се ваксинирали, подтикнати от реториката на Възраждане, които ще се почувстват предадени и ще напуснат кораба? Колко човека са това?

Когато казвам, че се притеснявам от протеста на 12-ти, не ме притесняват тази шепа хора към които бе насочено вчерашното мероприятие. Не мисля, че те имат значение.

Антиваксърите са спектър. От хора на които ваксините им чупят ДНК молекулите, които са им антенките за връзка с бога, през хора, които са изкарали вируса и отказват да бъдат принудени от държавата да извършват това, което – с право – считат за излишна медицинска интервенция, до приемащи науката ваксинирани хора, отказващи да се разпишат на режима на принуда, защото смятат, че е 1)корозивен за социалния контракт и 2)контрапродуктивен.

Хората виждат лудостта, хората виждат принудата, хората виждат накъде води пътят по който сме поели. А реакцията на самопровъзгласилата се “демократична общност” е да сложим всички в категория антиваксъри и да се тупаме по гърбовете. Това е самоналожена маргинализация.

Когато казвам, че протеста на Възраждане ме притеснява, не мисля за хардкор антиваксърите, не ме притесняват членуващите във Възраждане, не ме притесняват гласувалите за Възраждане.

Притесняват ме хората, които ще отидат за да надигнат глас срещу извращението “зелен сертификат” и принудителната ваксинация.

Притесняват ме хората, които ще отидат за да надигнат глас срещу настъпващият тоталитаризъм.

Притесняват ме хората, които ще отидат за да надигнат глас срещу двугодишната ковид разсипия, чиито прокламации са отвъд предизвикателство.

Притесняват ме хората, които ще отидат за да надигнат глас срещу секюрити театъра.

В този контекст вчерашното мероприятие действаше по-скоро като реклама за протеста. На всички замесени, честито!

“Да, България” има нужда от завой. “Да, България” има нужда от застъпник на нормалността, “Да, България” има нужда да се заяви против зеления сертификат и принудителната ваксинация. 

Ще водим ли или ще гледаме отстрани как се случват нещата и ретроактивно ще измисляме оправдания? Това е въпросът, който трябва да си зададем.

Кое ще е?

#ДаБългария #ДемократичнаБългария