Байдън за пореден път артикулира американската политика на смяна на режима. Явно не бива да очакваме помощ от братята американци… Те изглежда са отдадени на тази политика, безогледно на това колко украинска кръв ще струва това.

Ние тук ще трябва сами да си свършим работата. Макрон, Ердоган, който там има ухото на замесените в конфликта… И разбира се ние, обществата по границата на войната.

По този повод може да се наложи да избягаме от спуснатата ни пропагандната рамка. За сбитост ще я нарека “Да, България”. Алтернативно име “Сложи флага и си изключи мозъка”. Долу е неизчерпателен списък на нейните постулати.

Рамката “Да, България” е на кръвожадност. В рамката “Да, България”, Украйна е последната битка, a това оправдава всичко. Дори Трета Световна Война. Вероятно ядрена. Но си заслужава.

В рамката “Да, България” плана на Путин се е провалил. Фактът, че всъщност не знаем какъв е “плана”, не възпрепятства поставянето на тази оценка. Противоречието не ще бъде засечено.

В рамката “Да, България” трябва да изпращаме оръжие и поддържаме огъня безогледно, на това колко украинско страдание може да доведе това. Загрижеността за украинците е перформативна, вторична цел, основната бидейки да бъде наранена Русия и/или Путин свален от власт.

В рамката “Да, България” русофобията е висша форма на добродетел. Няма значение какво мислите за агресивната война на Русия, ако не го правите с омраза. Омраза към Русия, по възможност омраза към руснаците. Двете минути омраза са съществени. Апели към общата ни човещина следва да бъдат разглеждани като език на омразата.

В рамката “Да, България” дипломацията е забранена, защото дипломацията е – по дефиниция – компромис, а компромис с Путлер не може да има, защото Чембърлейн и т.н…

В рамката “Да, България” победата – каквото и да означава това – е близко, защото Русия и руската армия са пред неминуем разпад. В същото време е далеч. “Какво означава далеч?” е въпрос, който не бива да бъде изследван. Путин трябва да бъде наказан и сме готови да платим с произволно количество украинска кръв за това. Ако братята американци кажат, че искат да превърнат в конфликта безкрайна кървава баня, ние следва да се съгласим. Защото вече сме приели, че алтернатива няма.

В рамката “Да, България” всякакви обсъждания на цената на продължаващата война за българският гражданин е забранена защото, първо, ние сме си “ъпър мидъл клас” и 15%, или 20%, повишение в цените не е кой знае какво неудобство, и – второ –  “Ти, какво, да не си путинофилистичен поддръжник на руската инвазия?!?”…

В рамката “Да, България” “целия цивилизован свят” участва в санкциите срещу Русия, а рублата се е сринала. Фактът, че това не е вярно и всъщност по-голямата част от света не участва в санкциите, а рублата е около 10% надолу спрямо долара и продължава да се качва, не бива да бъде обмислян. Може да доведе до дисонанс.

В рамката “Да, България” Русия забранява BBC в акт на авторитаризъм, а ние забраняваме RT в акт на демократичност. В рамката “Да, България” ирония не ще бъде засичана. Способен да засича ирония мозък ще е склонен да предизвиква догмите на пропагандата, а пропагандата не ще бъде предизвиквана!

В рамката “Да, България” пропагандата не съществува. Пропагандата е нещо, което се случва на други, по-низши мозъци.

В рамката “Да, България” мисълта, че огромната непрозрачна, недемократична  институция на ВПК-то може да има свои планове, включващи насилие и кръв, не е разрешена. Ако всички са за повече оръжие и повече кръв, то това трябва е правилното решение. Произхода на този консенсус не ще бъде изследван!

В рамката “Да, България” няма значение как (и дали изобщо) стотици хора са загинали под театър в Мариопул. В рамката “Да, България” жертвите не заслужават достойнството на истината. Те са жертви на Русия, толкова! Нищо повече не ви трябва да знаете. Дори това да е лъжа, това е благородна лъжа. Наша лъжа. Истината не бива да пречи на пропагандата. Хората държащи на истината следва да бъдат заклеймени като путинофили, хибридчици, обикновени убийци всъщност.

В рамката “Да, България” светът е черно/бял, всяка заявка за дори приблизително неортодоксална мисъл следва да бъде виждана като подозрителна, като недобросъвестна, платена, хибридна атака върху всичко що е светло на този свят.

В рамката “Да, България” ние сме поданици на НАТО. Не сме членове със свои интереси и мотивации. Свободната мисъл е разрешена само доколкото не противоречи на спуснат отгоре консенсус.

В рамката “Да, България” няма разрешена мисъл извън рамката. Хората извън рамката са или истински предатели или толкова глупави защото не заслужават да имат политическо представителство. Идеята да бъдат забранена партия, която представлява значителен процент гласоподаватели, се счита за легитимно искане, ни най-малко притеснително.

В рамката “Да, България” всякакви калкулации на риска от ескалация са забранени, защото 1) така или иначе вече сме в Трета Световна Война и 2)”Ти какво, да не си путинофилистичен поддръжник на руската инвазия?!?”. Всъщност Трета Световна е романтична концепция от телевизора, която ще ни отърве от фашизма на Путлер, а не най-кошмарния от кошмарните сценарии, които може да си заформим.

Избягайте от балона на пропагандата. Кажете НЕ на войната!

#ДаБългария #ДемократичнаБългария