Източник: @RnaudBertrand
Превод: Георги Чанков


Това е превод на туитър нишка от човек, който – вероятно – не е и чувал за Да, България или Демократична България, и въпреки това – за всеки малко от малко в час – паралелите са крещящи.

————————————

Ще ми се да разбера кой е гения в @UCalgary , който ме включи в списък с „Топ повлияни от Русия акаунти“ заедно с такива прословути агенти на Кремъл като @TulsiGabbard , @ggreenwald или @johnpilger 🤦

Малък тред защо списъци като този водят до тоталитаризъм.

На първо място, всеки с малко интелектуална честност, който ме следва, знае чистия идиотизъм на моето присъствие в този списък (и честно казано, също и за повечето – ако не за всички други – хора там).

Русия просто не е моя тема, имам 0 връзка към страната и дори никога не съм бил там!

И така, какво поставя някой в ​​този списък? Изглежда ако сте акаунт с много последователи и разпространявате един от “петте основни наратива”, описани по-долу 🔽

1) Фашизъм в Украйна
2) Недоверие в институциите и елитите
3) Недоверие в либералите
4) НАТО като агресор
5) Експанзия на НАТО

Това дава добра представа защо съм в този списък.

Когато започна войната, направих нишка, която стана вайръл, събирайки десетките известни фигури – от Кисинджър до Чомски – които предупреждаваха през годините, че разширяването на НАТО в крайна сметка ще доведе до война 🔽

Имам и много здравословно недоверие към институциите и елитите, както и към либералите. Виноват!

Но, извънредни новини, това ме прави нормално човешко същество, а не „агент на Кремъл“. Почти никой на Запад вече не вярва на елитите 🔽

Следователно опасността не идва от мен или от другите хора в този списък, а до голяма степен от тези, които правят списъци като този, формулиращи като „дезинформационни“ наративи това, което са изключително легитимни вярвания!

Нека доведем този списък до логичния му край.

Жертва си на „руската пропаганда“ ако не се доверяваш на институции/елити/либерали или ако вярваш, че разширяването на военен съюз крие риск от предизвикване на война.

И следователно тези хора трябва да бъдат заглушени и сплашени.

С това заключение имате христоматиен пример за тоталитаризъм: вярвайте на държавата, на нейните елити, на институциите, на нейната идеология или ще бъдете заклеймен, буквално, като вражески боец.

Този списък може да изглежда достатъчно невинен, но той не идва във вакуум, той е симптоматичен за изключително опасен дрейф, който нашето общество поема.

Това ме плаши безкрайно, не толкова защото аз самият съм в него, а заради тоталитарната посока, която предполага за всички нас.