Откъс от вчерашната пресконференция, свикана по повод желанието на войнолюбците да активират член 5 – по същество искат война на НАТО с Русия – заради две паднали по погрешка ракети.

В който Йенс Столтенберг, в най-добрите традиции на циркаджийското изкуство, успява да се насуче на гевреци докато нанизва няколко лъжливи и противоречащи си реплики в рамките на броени секунди.

Да прегледаме.

Започва с любимата му, но вече доста изтъркана, опорка “Ако Русия спре да се бие, няма да има война, ако Украйна спре да се бие, няма да има Украйна”, която – разбира се – нищо не означава. Просто ПР конструкция на пропагандата, изпълняваща функцията да смесва и обърква концепциите “капитулация” и “дипломация”, като метод за подкопаване на второто. Във всеки случай е добра опорка за празни глави озовали се в спор, да бъде хвърлена срещу опонента и – като в лафа за гълъба и шахматната дъска – да осерат всичко, да обявят победа и да си тръгнат.

Плавно преминава в признание, че – да – конфликта ще приключи на масата за преговори.

И, накрая – като румънска гимнастичка от комунистическия блок – заковава приземяването като успява да заяви, че нашата единствено налична роля е едва ли не – да фасилитираме отворен ангажимент за снабдяване с оръжия, сякаш продължаващото извличане на кръвн от Русия е някакъв абстрактен позитив, с който – по неясен механизъм – максимизираме позитивите за Украйна в крайна сметка. Накрая всичко ще си заслужава е, изглежда, твърдението.

Което разбира се е безпардонна лъжа. И тук, подобно на закона на физиката, всяко действие има противодействие. Не, не, извличането на кръвн не идва безплатно. Просто се плаща с украинска кръв, съсипани съдби и отворени рани.

Войната можеше да бъде предотвратена преди 24-ти. Войнолюбците казаха НЕ.

Войната можеше да бъде прекратена април. Войнолюбците казаха НЕ.

Сега още десетки хиляди войници изгубиха живота си, незнайно колко цивилни, навлизаме в зима с разрушена електрическа мрежа, което е хуманитарна катастрофа с епични размери, а войнолюбците ни убеждават, че накрая всичко ще си заслужава…

Не ви вярвам драги дами и господа войнолюбци.

Деескалация и дипломация! Колкото може по-скоро!

#войнолюбци#ДаБългария#ДемократичнаБългария