Преди ден ми попадна следната статия на Студия Трансмедия:

Найджъл Фараж е предавал данни на Джулиан Асанж

Статията вече е редактирана, но в оригинала се твърдеше, че Джулиан Ассанж е в еквадорското посолство в Лондон “за да избяга от обвинения, че е извършил изнасилване в Швеция”. Самият абсурд на твърдението, че някой ей така може да се крие от обвинения в изнасилване в нечие посолство, е добра индикация, че това което са написали не е вярно, дори да оставим настрана журналистическото задължение да знаят какво пишат.

Тъй като съм останал с някои добри впечатления от медията реших, че може би си заслужава да им обърна внимание за да си оправят статията. Нещата не минаха по план.

Текста бе променен по следният начин:

Фараж е бил забелязан през март 2017 година да напуска посолството на Еквадор, където Асанж се намира от 2012 г. насам. Той намери убежище там, в опит да избегне екстрадицията си в Швеция, където беше обвиняем по разследване за изнасилване. През май 2017 г. шведската прокуратура свали обвиненията си към Асанж.

Което ни най-малко не подобри нещата. Джулиан Асанж не е бил обвиняем и не са му повдигани обвинения, които после да бъдат сваляни. Асанж бе търсен за разпит, което е съвсем различен стандарт от това да бъде привлечен за обвиняем.

Цялата размяна във фейсбук:

В ретроспекция съжалявам за тона си – мислех, че ако ги засрамя е по-вероятно да обърнат внимание на коментара. Във всеки случай  независимо от причините – его, злонамереност или некомпетентност – решението да оставят текста след като вече им бе обърнато внимание, че не отговаря на истината, си е изцяло тяхно.