Бележка до себе си. Да проуча какви негативни ефекти има триенето на съдържание в социалните мрежи?

Вече на няколко пъти ми се случва. Хората пишат, но не стоят зад думите си. Като им писне, трият и до следващия път. Вече на няколко пъти ми се случи с хора от групата Бургас каза “Да, България”.

Напоследък по същия начин с @Dora Dinkovа от фейсбук.  Почти убеден съм, че е истински трол, който си вади хляба с това. Във всеки случай покрай последния чудовищен акт на Тръмп пак се сдъвкахме! По-конкретно във фейсбук коментарите под статията на OFFNews “Критики срещу САЩ заради затваряни в клетки деца на мигранти“.

В общи линии тя беше се захванала да защитава отвратителният кошмар, който е “политика на “нулева толерантност””. Обясняваше, че това били престъпници и какво лошо имало да им се отнемат децата.

Обясних на нея и на хората, които биха чели отстрани, че става дума не за престъпници, а за хора извършили “misdemeanor” (не съм адвокат, но си представете да ви вземат децата за първо нарушение за превишена скорост).

Също така призовах хората да не продават душата си толкова евтино!

Тя ми отвърна с два поста с епитети.

И тука идват OFFNews. Изтриха всичко. Остана ми само черновата на последния пост. Преценете сами дали заслужава триене:

За хората, които за разлика от подобните на Dora Dinkova не се препитават с пръскане на токсичност в интернет искам да дам малко контекст.

Не става дума за престъпници. Става дума в преобладаващата част за хора, които търсят убежище, право дадено им едновременно и от международното право и от американското законодателство. Част от тях преминават границата нелегално – поради различни причини, доста често защото мексиканските картели контролират точките на достъп – във всеки случай се представят на властите и се опитват да преминат през процеса на получаване на убежище. В този момент им лепват “misdemeanor” и им вземат децата. В голяма част хората преминават през съда и директно излизат с “time served”, но децата им вече са бог знае къде.

За всеки родител е съвсем ясно за какво говоря. Какъв ужас е мисълта да те разделят от детето ти. Става дума за деца на по 4, 5 години. Дори за бебета на по 18 месеца. Абсолютен кошмар! А каква травма остава това в децата е трудно да се оцени. Във всеки случай толерирането на подобна жестокост подкопава човешкото у всички ни!

Затова нека повторя, не захвърляте човечността си, не продавайте душата си толкова евтино!

Колко точно токсичен ефект има подобно поведение? Не само Dora Dinkova и съпартийците от “Да, България”, но и на OFFNews. Все пак можеха и да не го изтрият, можеха да изтрият само нейните. По скалата “Изобщо” до “Захари Бахаров” колко гузни трябва да се чувстват?